Bill Gates egy egyetemi rendezvényen arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedek mindenre és mindenkire odafigyelő, jó érzésű, óvatos, ún. “píszí” azaz politikailag korrekt tanításai okán a gyerekek és a fiatal felnőttek egyre ritkábban vagy nem is találkoznak a valósággal. Ennek hiányában teljes generációk nőnek fel, akik tulajdonképpen egyáltalán nem értik, hogy mi történik velük, nem képesek kezelni a kudarcokat és nem tudják az életük irányítását magukhoz ragadni.

A legfontosabb gondolatait 11 pontban gyűjtötte össze és az Élet szabályainak nevezte el őket. Örökérvényű gondolatok, amelyeket szerintem mindenkinek ismernie kellene, és amelyek mindegyikét elmondta nekem a nagypapám is ilyen-olyan formában, pedig nem is volt a világ egyik leggazdagabb embere. Sőt! Cipészmester volt, akinek 10 testvére volt, és, aki megszöktette a főbíró lányát, a nagymamámat. Volt is nagy ribillió. De az élethez nagyon is értett.

1. SZABÁLY
Az élet nem igazságos. Szokj hozzá! 

2. SZABÁLY
A világot egyáltalán nem érdekli az önértékelésed. Az elvárás az, hogy létrehozz, végrehajts és befejezz dolgokat jóval azelőtt, hogy jól éreznéd magad a feladatban.

3. SZABÁLY
Nem fogsz azonnal az iskola elvégzése után milliókat keresni, nem leszel rögtön vezérigazgató és autótelefont használó alelnök sem. Ezekhez mind-mind sokat kell tenni és dolgozni, és még akkor sem biztos, hogy sikerül.

4. SZABÁLY
Ha nem bírod a tanárod, mert úgy érzed, hogy szigorú és nehéz ember, akkor várd csak ki az első főnököd!

5. SZABÁLY
Lehet, hogy az alulfizetett és méltóságodon alulinak érzett munka nem kedvedre való, de jó, ha tudod, hogy a nagyszüleid ezeket anno még lehetőségnek hívták. 

6. SZABÁLY
Ha elszúrsz valamit, az nem a szüleid vagy mások hibája. Ne hibáztass mindig másokat, ne nyavalyogj! Ismerd be, ha hibáztál és tanulj belőle! 

7. SZABÁLY
Születésed előtt a szüleid nem voltak olyan unalmasak, mint most... Lehet, hogy számodra azzá váltak. Így sikerült fizetniük a számlákat, kimosni a ruháidat, és szüntelenül meghallgatni, ahogyan éppen a legújabb világmegváltó álmaidról beszélsz. Tehát, mielőtt elindulnál megmenteni az esőerdőt az élősködőktől, amit a szüleid generációjának tulajdonítasz, előbb talán rakj rendet a saját hazád táján. 

8. SZABÁLY
Lehet, hogy az iskolád nem tesz különbséget jók és rosszak, vesztesek és nyertesek között, de az életben ez nem így lesz. Egyes iskolákban mára megszüntették az osztályzatokat és annyi lehetőséget kapsz a bizonyításra amennyit csak szeretnél, de jó, ha tudod, hogy a nagybetűs életben ez kicsit sem lesz így. 

9. SZABÁLY
Az élet nem oszlik tanévekre és szemeszterekre, a nyarakat nem kapod majd meg, hogy pihenni tudj. Kevés kollégád lesz, aki segíteni akar majd, hogy megtalálhasd önmagad. Ezt magadnak kell megoldanod a saját szabadidődben. 

10. SZABÁLY
Amit a tévében látsz, az nem a valóság.
A való életben az embereknek fel kell állniuk a kanapéról, el kell hagyniuk a kávézót, és dolgozniuk kell. 

11. SZABÁLY
Legyél kedves a munkahelyeden a hülyékkel és a tuskókkal is. Nem kizárt, hogy valamelyiket egyszer csak kinevezik a főnöködnek.

Kérlek, add meg az e-mail címedet!
Kérlek, írd ide az üzenetedet!
 
 
logo